Nutritionist

En nutritionist är någon som avlagt en högskoleexamen inom ämnet näringslära (nutrition) eller har motsvarande utbildning. Idag finns det omkring 200 yrkesverksamma nutritionister i Sverige. Nutritionister i Sverige är organiserade inom förbundet Naturvetarna. Observera att nutritionister och dietister har separata utbildningar som skiljer sig åt, även om båda yrkeskategorier arbetar inom området nutrition (näringslära). Kandidat- och masterprogrammet i nutrition ges vid Stockholms universitet i samarbete med Karolinska Institutet. Motsvarande kompetens kan man även få på Kandidatprogrammet Nutrition och Livsmedlsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Området nutrition knyter ihop kunskap om kroppens hantering och behov av energi och näringsämnen med kunskap om människors hälsa och matvanor. En nutritionist följer den aktuella nutritionsforskningen och är expert på att tolka, analysera, kritiskt granska och förmedla vetenskapliga forskningsresultat inom nutritionsområdet. Nutrition är en bred vetenskap som spänner från molekylär och cellulär nivå upp till folkhälsonivå.

Nutritionistens kompetens innefattar kunskap om bland annat biokemiska processer av näringsämnen och deras fysiologiska funktioner i kroppen. Även ämnen som näringsinnehåll i livsmedel, näringsbehov vid hälsa och sjukdom, toxiska ämnen i kosten, kopplingen mellan kost och hälsa i befolkningen samt global folkhälsonutrition ingår. En kontinuerlig bevakning och uppdatering inom nutritionsområdet är en viktig del av arbetet för en nutritionist.

Nutritionistens arbetsområden kan vara inom landsting, sjukvård, myndigheter, nationella och internationella organisationer, universitet och högskolor, inom livsmedelsindustrin, övrigt näringsliv och konsultverksamhet. Nutritionisten kan bland annat arbeta med forskning, utbildning, näringsberäkningar, utredningar, hälsofrämjande arbete, nationella kostrekommendationer, bevaka och sammanställa litteratur, skriva faktaartiklar samt ge kostinformation.

Ovanstående text är hämtad från Nutritionistföreningens hemsida 2015-01-30.

http://nutritionistforeningen.se/vad-ar-en-nutritionist/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s